Marienburg.pl Strona Główna Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"


Poprzedni temat «» Następny temat
Krzyżackie cukierki
Autor Wiadomość
Aida 
Homeisterynn


Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pią 28 Lis, 2008 20:15   Krzyżackie cukierki

Wpadłam na chwilę, żeby się podzielić.
Szukam przepisu na krzyżackie cukierki, te z Tresslerbucha.
Póki co znalazłam o tych cukierkach opracowanie.
Nie wiem czy tam jest przepis i czy da się to kupić. ;-) Kiedyś policzyłam ile tych cuksów mistrzowie J. tam pojadali sporo tego, kiedyś Wam napiszę gdybyście byli zainteresowani.
A może ktoś z Was zna przepis? To w końcu z toruńskiej cukierni...

O, a tutaj jest fragment o kuchni niemieckiej ogólnie i te cukierki:
"Weitere Nahrungsmittel im Hochmittelalter

Sehr weit ausgebildet schien das Küchenwesen an der hochmeisterlichen Hofhaltung zu Marienburg in Preußen zu sein. Dort aß man die Suppe mit Mohrrüben, Schoten, Petersilienwurzel und Knoblauch. Dann gab es als Gemüse Kohl, Möhren, Kumst, Kresse, Meerrettich, Erbsen und Schoten, Schnittlauch. Dann kamen Gerichte von Fischen, wie Karpfen, Lachs, Moränen, Schmerlen, Lampreten, Aal, Bressem, Dorsch und Hecht. Als getrocknete Fische gab es Streckfuß, Bergerfisch, Stockfisch und Krebse. An Fleischspeisen hatte man Pökelfleisch, Rinds-, Kalbs-, Schöps- und Schweinebraten, Schinken, Hühner-, Gänse- und Entenbraten. An Wildbret gab es Reh-, Hirsch-, Elenn-, Eber- und Hasenbraten, Eichhörnchen, Rebhühner, Stare, kleine Vögel, Kaninchen und Kraniche. Außerdem gab es Mehlspeisen.

Den Durst förderten Reunaugen, schonische oder bornholmische Heringe und Käse aus Schweden und England. Inländischen Käse erhielt das Gesinde. Butter genoss man nicht. Es gab außerdem Hasel- und Walnüsse, Äpfel, Birnen, Pflaumen, Kirschen, Erdbeeren und Weintrauben. Als Konfekt reichte man den Gästen: Cannel-, Cubelm-, Koriander-, Kardamon- und Aniskonfekt, dann Kaiserbissen, die als Morsellen schon im 13. Jahrhundert erschienen, Pariskerne, Rosinen, Datteln, Mandeln und Pfefferkuchen. Als Gewürz wandte man an: Pfeffer, Ingwer, Caneel, Nelken, Muskatblume, Anis, Safran und Kümmel, die man in Norddeutschland unter dem Namen Krude zusammen fasst. Mit Zucker ging man sparsam um, da im Jahr 1410 ein Pfund eine halbe Mark kostete. Statt des Zuckers benutzt man Honig."

Tyle z tego wiem, że cukier do cukierków pozyskiwano z miodu. :lol:
_________________
z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
Ostatnio zmieniony przez Aida Pią 28 Lis, 2008 20:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Aida 
Homeisterynn


Pomogła: 7 razy
Wysłany: Pią 28 Lis, 2008 22:05   

Krzyżacka książka kucharska z Królewca koniec XV wieku.
_________________
z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
 
 
 
Gdańszczanka 
Zwiedzacz


Wysłany: Pią 28 Lis, 2008 23:05   

o rany!! jakie wspaniałości :clap:
Dzięki Ci, o Homeisterynn I !!!! :mrgreen:
_________________
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
 
 
 
Aida 
Homeisterynn


Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 14:06   

Jednak mistrzowskie cuksy to chyba z trzciny cukrowej.
Znalazłam fragment przepisu na coś podobnego, ale to tylko 1 zdanie cytatu z manuskryptu. Próbuję skontaktować się z biblioteką w celu uzyskania całości, może się uda...

Zobacz sobie Gdańszczanko przepis nr 14 jest super.
4 też jest tak dziwna, że hej.

Chcecie przepis na pawia z piórami z filmu?
_________________
z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
 
 
 
konto_usunięte
[Usunięty]

Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 21:47   

Aida napisał/a:
Kiedyś policzyłam ile tych cuksów mistrzowie J.


Czy J. się zeżarł cukierków przed bitwą pod G.? Może mu zaszkodziły w logicznym myśleniu? :-P
 
 
Aida 
Homeisterynn


Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 21:55   

Hehe nie wiem, ale na bank się nie wyspał.
Logiczne myślenie miał tylko rozpoznanie do kitu. :-P
_________________
z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
 
 
 
meickel 

Pomógł: 5 razy
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 22:02   

Aida napisał/a:
Krzyżacka książka kucharska z Królewca koniec XV wieku.

Przepis nr 16 - plastry z poroża w jeleniej jusze na słodko :peace:
_________________
Ślady zaginionej cywilizacji: http://www.closeddoor.eu
 
 
Gdańszczanka 
Zwiedzacz


Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 23:11   

Przepis nr 19... :-)
mniam...

:mrgreen:
_________________
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
 
 
 
Aida 
Homeisterynn


Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 23:35   

Nawet nie wiedziałam, że to jadalne. ;)
Meickel wchodzisz w spółę i tłumaczymy na polski? :mrgreen:
Zrobi się ładnego PDFa...
_________________
z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
 
 
 
Gdańszczanka 
Zwiedzacz


Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 23:39   

Przy odrobinie wyobraźni i małej modyfikacji - da się zjeść ;-)
nie wiem jak z tym porożem w jusze :hahaha: zwłaszcza, że na słodko

:hihi:
ja i tak kiepska kuchara jestem, to może być nawet poroże, też się da z tego zakalec zrobić :hihi:
_________________
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group