|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Sanktuarium w Krośnie |
Autor |
Wiadomość |
Irasisko

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 16:17 Sanktuarium w Krośnie
|
|
|
Z cyklu - "Z podróży służbowych.." Zjechałem 4 km od Ornety do wsi Krosno i oto co zobaczyłem:
Wieś powstała w XIV w. a przywilej lokacyjny na prawie chełmińskim otrzymała w 1384 r. Znajdujące się tu jeden z najpiękniejszych kościołów barokowych na Warmii - Sanktuarium p.w. Nawiedzenia NMP, zbudowany w latach 1715 - 1720 i wzorowane na Świętej Lipce.
Ołtarz główny tego kościoła został poświęcony Nawiedzeniu Marii i św. Józefowi.
Kult maryjny w Krośnie związany był ze znalezieniem w końcu XIV w. w rzece figurki Matki Bożej. Budowę zespołu odpustowego rozpoczęto w 1709 r., a fundatorem był biskup Teodor Potocki.
W latach 1710-14 zmieniono koryto rzeki aby ołtarz główny postawić dokładnie w miejscu znalezienia figurki. Prace wykończeniowe trwały do 1759r.
Kościół otoczony jest krużgankami z czterema narożnymi kaplicami oraz budynkiem dla księży i stanowi wspaniały obiekt zabytkowy.
We wnętrzu zachował się ołtarz główny z 1724 r., z kopią cudownej figurki MB (oryginał zaginął w 1945 r.), ambona późnobarokowa z 1725 r. ze srebrnymi elementami wystroju, chór muzyczny z 1729 r. z dekoracją rzeźbiarską. Obok niego stoi barokowa plebania z 1722 roku, która w przyszłości ma zostać zmieniona na miejsce spotkań młodzieży polskiej i niemieckiej. Od ponad dwóch wieków kościół w Krośnie stanowi miejsce pielgrzymek.
Opis za stroną http://www.orneta.net/zab...p?go=pokaz&id=5
Więcej zdjęć na http://www.juliusz.lw.net.pl/kosciol_krosno1.html
widok1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22170 raz(y) 46,26 KB |
kosc.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22170 raz(y) 59,07 KB |
kości.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22170 raz(y) 40,12 KB |
drzwi.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22170 raz(y) 56,11 KB |
brama.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22170 raz(y) 66,39 KB |
|
|
|
|
 |
Irasisko

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 16:20
|
|
|
i ciąg dalszy. Niestety brama była zamknięta, a miałem wybitny aparat marki Nokia.
kruzganki.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22165 raz(y) 42,49 KB |
przy.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22165 raz(y) 47,89 KB |
|
|
|
|
 |
meickel
|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 18:19
|
|
|
Z dzieła pt. "Kaplice i kościoły Diecezji Warmińskiej" wynika, że to, co stoi obok kościoła to dom dla księży-emerytów. Jako ciekawostkę dodam, że jest połączony z kościołem napowietrznym gankiem na wysokości pierwszego piętra. Druga ciekawostka to ocalały za kościołem, w obrębie krużganka, cmentarz proboszczów.
Widzę po zdjęciach, że zespół jest z roku na rok etapami remontowany. |
_________________ Ślady zaginionej cywilizacji: http://www.closeddoor.eu |
|
|
|
 |
Irasisko

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 18:21
|
|
|
Mi ten dom wygladał na niezamieszkały. |
_________________ "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" Lew Tołstoj
 |
|
|
|
 |
meickel
|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 18:24
|
|
|
Bo był. Ale na plebanię odrobinę za duży :) |
|
|
|
 |
Irasisko

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 18:55
|
|
|
był tzn jest bo byłem tam dzisiaj |
_________________ "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" Lew Tołstoj
 |
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 20:18
|
|
|
Sanktuarium w Krośnie Warmińskim należy do zespołu warmińskich kościołów pielgrzymkowych. W rejonie Braniewo - Orneta są to kościoły Św. Krzyż koło Braniewa, zespół w Chwalęcinie oraz właśnie sanktuarium w Krośnie. Do tych zespołów należy także SToczek Warmiński oraz Święta Lipka. Wszystkie te kościoły (za wyjątkiem Św. Krzyża wznoszone są według projektu inspirowanego kościołem w Świętej Lipce. W e wszsytkich przypadkachsą to kościoły pielgrzymkowe połączone z krużgankami, które zapewniały pielgrzymom dach nad głową w czasie pielgrzymek. Istniejący obok kościoła w Krośnie budynek noszący nazwę domu księży emerytów to w rzeczywistościklasztor księży zakonnych prowadzących ten zespół pielgrzymkowy. Pomysł utworzenia w tym budynku "domu księży emerytów" pojawił się około 1980 roku, wówczas zaczęto remont, który trwa do dziś - niestety.
A zespół jest najwierniejszą repliką Świętej Lipki. |
_________________ Witam Malborżanki i Malborżan!
 |
|
|
|
 |
meickel
|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 20:29
|
|
|
Kolekcjonerze, czy mógłbyś dodać również informację o już nie istniejących kościołach pielgrzymkowych? Wiem, o co najmniej jednym :) |
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 20:52
|
|
|
meickel napisał/a: | o już nie istniejących kościołach pielgrzymkowych |
Z tego co mi wiadomo zachowały się wszstkie, nawet kapliczki przy szlakach pielgrzymkowych (te oczywiście nie wszystkie) - są one z okresu k. XVIII - k. XIX wieku. I jest ich sporo. Ale trafić na nie trudno, bo są przy nieistniejących dzisiaj drogach, w lasach, na polach. |
 |
|
|
|
 |
Irasisko

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 21:01
|
|
|
a to jedna z nich przy wyjeździe z Ornety w kierunku Krosna. Na chorągiewce data 1864
kapl.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 22114 raz(y) 69,51 KB |
|
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 21:23
|
|
|
Kolejne są jeszcze na terenie założenia w Krośnie - przy drodze na północny - wschód. Jest to krzyż z początku XIX wieku, kolejne przy drodze (polnej) do Mingajn. |
 |
|
|
|
 |
meickel
|
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008 21:52
|
|
|
Racja, mój błąd. Miałem na myśli wieś Łąki między Bratianem a Nowym Miastem Lubawskim, ale to bodaj diecezja chełmińska. Stał tam kościół pielgrzymkowy, który Prusacy po zaborze zlikwidowali i zburzyli (przez ten zabór moja pomyłka). Pozostał tylko zewnętrzny mur krużganka z bramą. Obecnie, miejsce znów służy odprawianiu nabożeństw pod gołym niebem. |
|
|
|
 |
_Maja_
|
Wysłany: Nie 12 Paź, 2008 14:29
|
|
|
To ja dodam kilka z wnętrza.
Niestety organy częściowo zasłonięte przez prace nad sklepieniem
krosno_ambona.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18905 raz(y) 58,1 KB |
krosno_organy.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18905 raz(y) 61,88 KB |
krosno_wnętrze.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18905 raz(y) 73,65 KB |
krosno.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18905 raz(y) 51,46 KB |
|
|
|
|
 |
Gdańszczanka
Zwiedzacz

|
Wysłany: Nie 12 Paź, 2008 17:38 ciąg dalszy zdjęć Krosna...
|
|
|
To wyjątkowe miejsce - niezmiernie fotogeniczne i mające w sobie spokój - i akurat nie mam na myśli spokoju duszy płynącego z miejsca kultu. Tak Chwalęcin jak i Krosno ma w sobie "to coś" czego już na przykład nie ma Stoczek Klasztorny...
Krosno k. Ornety (35) - Kopia.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18884 raz(y) 89,69 KB |
Krosno k. Ornety (26) - Kopia.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18884 raz(y) 111,25 KB |
Krosno k. Ornety (21) - Kopia.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18884 raz(y) 102,4 KB |
|
_________________ ...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim.... |
|
|
|
 |
markis

|
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 10:40 Re: ciąg dalszy zdjęć Krosna...
|
|
|
Gdańszczanka napisał/a: | To wyjątkowe miejsce - niezmiernie fotogeniczne i mające w sobie spokój - i akurat nie mam na myśli spokoju duszy płynącego z miejsca kultu. Tak Chwalęcin jak i Krosno ma w sobie "to coś" czego już na przykład nie ma Stoczek Klasztorny... |
Rok póżniej... 17-05-2009r. Też uległem urokowi tego miejsca.
Więcej zdjęć na https://picasaweb.google.com/markis1946/KrosnoKOrnetySanktuarium
Krosno_Sanktuarium-3 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18225 raz(y) 98,72 KB |
Krosno_Sanktuarium-7 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18225 raz(y) 99,74 KB |
Krosno_Sanktuarium-9 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18225 raz(y) 98,33 KB |
Krosno_Sanktuarium-11 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18225 raz(y) 99,41 KB |
Krosno_Sanktuarium-13 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18225 raz(y) 99,88 KB |
|
_________________ "Dopiero, gdy się człowiek ruszy z własnej norki, docenia cuda, które czają się nawet w bliskiej okolicy." ( Linka)
 |
|
|
|
 |
markis

|
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 10:45 Dalszy ciąg zdjęć Krosna
|
|
|
cd.
Więcej zdjęć na https://picasaweb.google.com/markis1946/KrosnoKOrnetySanktuarium
Krosno_Sanktuarium-14 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18216 raz(y) 97,52 KB |
Krosno_Sanktuarium-16 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18216 raz(y) 98,6 KB |
Krosno_Sanktuarium-19 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18216 raz(y) 98,53 KB |
Krosno_Sanktuarium-22 [800x600].jpg
|
 |
Plik ściągnięto 18216 raz(y) 99,24 KB |
Krosno_Sanktuarium-26 [800x600].JPG
|
 |
Plik ściągnięto 18216 raz(y) 97,02 KB |
|
_________________ "Dopiero, gdy się człowiek ruszy z własnej norki, docenia cuda, które czają się nawet w bliskiej okolicy." ( Linka)
 |
|
|
|
 |
Linka
Mistrz Bride of Francula

Pomogła: 8 razy
|
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 21:47
|
|
|
Piękne |
_________________ ............................................. |
|
|
|
 |
kostakdomino5 [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 29 Maj, 2015 03:50
|
|
|
Na żywo robi niesamowite wrażenie. Piękne są malowidła na ścianach i złocenia w środku świątyni. |
|
|
|
 |
john21wall
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 14:31
|
|
|
Byłem w nim kilka razy mam bardzo blisko czesto tam jeżdżę na rowerze. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |