Marienburg.pl Strona Główna Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"

Chronimy Twoją prywatność
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasłęk - cmentarz żydowski
Autor Wiadomość
Jag_Panzer 

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011 20:30   

Ostatnio często goszczę na terenie tego kirkutu. To miejsce ma bardzo charakterystyczny klimat, napawa zadumą i pozwala zastanowić się nad przemijającym czasem. Dziś korzystając z wolnej chwili wybrałem się wykonać kilka zdjęć. Staram się systematycznie fotografować to miejsce, bo za jakiś czas może nie być co fotografować. Władza nie robi nic aby zabezpieczyć to miejsce przed dewastacją, a ja ku mojemu przerażeniu za każdym razem, gdy odwiedzam to miejsce odkrywam coraz to nowe ślady postępującej dewastacji. :shock:
Dziś oglądając to miejsce stwierdziłem kolejne ubytki w ogrodzeniu, połamane słupki, oraz co najgorsze przewrócona została kolejna stela, a te które już leżały zmieniły swoje miejsca. :-/
Niestety niedługo wyprowadzam się z Pasłęka, ale już teraz boję się co zastanę kiedy tam wrócę. Chyba nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy dopuszczają się dewastacji tego i podobnym im miejsc :-(
Poniżej kilka zdjęć. Na pierwszej fotce jedna z tablic, której szukałem podczas ostatnich wizyt. Zapamiętałem ją będąc tam około 5 lat temu właśnie po napisie. Wiosną nie udało mi się jej odnaleźć, wiec myślałem, że przepadła.

Odpowiedz do tematu