|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Pomnik Schulza |
Autor |
Wiadomość |
malborczyk
|
Wysłany: Pon 30 Lip, 2007 18:19 Pomnik Schulza
|
|
|
Pomnik Ferdinanda Schulza wystawiony pod Nowym Ratuszem, na dziedzińczyku zwanym Ehrenhof
Schulz.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10838 raz(y) 54,4 KB |
|
|
|
|
 |
konto_usunięte [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 30 Lip, 2007 19:07
|
|
|
Dzięki Malborczyk za to zdjęcie |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 12:29
|
|
|
Budynek ze śladem po zerwanej tablicy:
źródło: Rocznik Gdański
dom schulza.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 10570 raz(y) 82,9 KB |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 12:57
|
|
|
dzisiaj tablica wróciła na swoje miejsce |
|
|
|
 |
luanda
Emerytowany Rycerz Jedi

|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 13:06
|
|
|
Oj, chyba nie dzisiaj. Raczej obecnie ;)
Notabene, kiedy ją odsłonięto?
OT - fajne tulipany |
_________________ 總是看美好的一面生活
Więc po śladach cudzej krwi wiedzie wąski ślad na szczyt... |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 10 Sty, 2008 13:08
|
|
|
Dzisiaj odnosi się do współczesności RP |
|
|
|
 |
jarek
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:05
|
|
|
Czy wiemy jaki był napis na pomniku F. Schulza?
A swoją drogą w czasie mojej ostatniej wizyty w Malborku zainteresowałem się postumentem po pomniku,
który leży wmurowany niedaleko miejsca gdzie stał pomnik. Jest on w doskonłym stanie (napis na pomniku jest też w miarę czytelny).
Może udało by się go przywrócić w miejsce gdzie stał do 45 roku.
Pozdrawiam |
_________________ Jarek
Marienburgczyk |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:08
|
|
|
jarek napisał/a: | Może udało by się go przywrócić w miejsce gdzie stał do 45 roku. |
Kilka miesięcy temu wysłałem emaila ze zdjęciami i lokalizacją do Architekta miasta - nie wyraził on zainteresowania tematem co mnie akurat nie zdziwiło |
|
|
|
 |
jarek
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:12
|
|
|
Szkoda.
To moze coś zrobimy własnymi siłami forumowiczów. Podobnie jak z cmentarzem na Jagielońskiej.
Chętnie sie dołączę w miarę możliwości.
Pozdrawiam |
_________________ Jarek
Marienburgczyk |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:14
|
|
|
jarek napisał/a: | To moze coś zrobimy własnymi siłami forumowiczów. Podobnie jak z cmentarzem na Jagielońskiej.
Chętnie sie dołączę w miarę możliwości. |
Rozkopać działkę UM?
Dobra, mam pomysła |
|
|
|
 |
jarek
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:21
|
|
|
Myślę o jakimś niestandardowym działaniu.
Np. zainteresowanie lokalnej prasy i tym sposobem wywarcie presji na władze miaste aby zainteresowały się tematem.
Z tablicą na domu gdzie mieszkał F.S. jednak się udało.
Pozdrawiam |
_________________ Jarek
Marienburgczyk |
|
|
|
 |
alix [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:44
|
|
|
jarek napisał/a: | Myślę o jakimś niestandardowym działaniu.
Np. zainteresowanie lokalnej prasy i tym sposobem wywarcie presji na władze miaste aby zainteresowały się tematem. |
Ja protestuję! Dlaczego władze polskiego miasta mają interesować się jakimś Niemcem? Tu jest teraz Polska i my nie musimy upamiętniać żadnych przedstawicieli narodu, który tyle krzywd uczynił Polakom. |
|
|
|
 |
Siostra Irena
Administrator

Pomogła: 14 razy
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:48
|
|
|
A Schulz komuś wyrządził krzywdę? |
_________________ Surge Polonia |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 21:50
|
|
|
alix napisał/a: | Ja protestuję! Dlaczego władze polskiego miasta mają interesować się jakimś Niemcem? Tu jest teraz Polska i my nie musimy upamiętniać żadnych przedstawicieli narodu, który tyle krzywd uczynił Polakom. | Nie czas zaprzestać tych germanofobii? |
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
jarek
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 22:07
|
|
|
Myślę Alix, że trochę się zagalopowałaś.
F. S. Był przedewszystkim zasłużonym obywatelem Malborka i chociażby z tego względu należy mu się szacunek.
Upamięnienie jego imienia w postaci odnowionego postumentu stanowił by pewien gest z naszej strony, że nie jesteśmy w latach gomółkowkich a w zjednoczonej europie.
Pozdrawiam |
_________________ Jarek
Marienburgczyk |
|
|
|
 |
Siostra Irena
Administrator

|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 22:35
|
|
|
jarek napisał/a: | Myślę Alix, że trochę się zagalopowałaś.
F. S. Był przedewszystkim zasłużonym obywatelem Malborka i chociażby z tego względu należy mu się szacunek.
Upamięnienie jego imienia w postaci odnowionego postumentu stanowił by pewien gest z naszej strony, że nie jesteśmy w latach gomółkowkich a w zjednoczonej europie. |
Dobrze to ująłeś |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 22:52
|
|
|
Squonk napisał/a: | w postaci odnowionego postumentu | można odrestaurować oryginał tkwi jako krawężnik |
|
|
|
 |
Siostra Irena
Administrator

|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 23:15
|
|
|
piewrsza strona w temacie, post jarka |
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 23:31
|
|
|
alix napisał/a: | jarek napisał/a: | Myślę o jakimś niestandardowym działaniu.
Np. zainteresowanie lokalnej prasy i tym sposobem wywarcie presji na władze miaste aby zainteresowały się tematem. |
Ja protestuję! Dlaczego władze polskiego miasta mają interesować się jakimś Niemcem? Tu jest teraz Polska i my nie musimy upamiętniać żadnych przedstawicieli narodu, który tyle krzywd uczynił Polakom. |
Wyluzuj (jak mówią młodzi) - ten jakiś Niemiec był czymś więcej. To tak, jakby tego określenia użyć w stosunku do Kopernika, Kanta czy Józefa Schmita (trójskoczka, mistrza olimpijskiego i rekordzisty świata w tej dyscyplinie). |
_________________ Witam Malborżanki i Malborżan!
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 26 Cze, 2008 06:05
|
|
|
Alix spokój mi tu
To, że był Niemcem, to nie znaczy, że zabijał
Trzeba myśleć też tak, pomnik to jest ślad architektoniczny bo dawnej świetności miasta, dlaczego go nie przywrócić, wystarczy postawić sam cokół.
Schulz zrobił dużo dla miasta i warto o nim pamiętać, rozsławiał Malbork w którym żył, był pasjonatą, to była jego ojczyzna i robił to dla niej, zginął gdy Hitlera nie było u władzy. Nie ma nic wspólnego z faszyzmem |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Czw 26 Cze, 2008 17:11
|
|
|
Dyskusja światopoglądowa poza tematem przeszła w niebyt... |
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 16:39
|
|
|
Wracając do tematu wątku:
Oto treść e-maila wysłanego przeze mnie do burmistrza:
Cytat: | Witam Panie Burmistrzu
Przy budynku Urzędu Miasta znajduje się postument z pomnika
Ferdinanda Schulza - znanego malborskiego lotnika, pomnik stał przed wojną
jednak nie przetrwał zawieruchy dziejów i został zniszczony w 1945 roku.
Postument długości ok 2,5 m. leży jako krawężnik przy budynku,
Czy istnieje szansa na odratowanie tego pomnika i upamiętnienie go, zabezpieczenie
czy chociaż renowacja postawienie i ewentualne wyeksponowanie.
Niewielkim kosztem można stworzyć ciekawe miejsce w Malborku, bardzo ciekawą atrakcję dla turystów i nie tylko. |
i odpowiedź:
Cytat: | Panie Jacku,
W imieniu burmistrza bardzo dziekuję za zwrócenie nam uwagi na tę sprawę. Jest mi miło poinformować Pana, a za Pana pośrednictwem inne zainteresowane osoby, że w dniu dzisiejszym wydane zostało polecenie wydostania cokołu pomnika z miejsca, w którym znajduje się on obecnie i zabezpieczenia go w ZGKiM. W najbliższym czasie wykonana zostanie renowacja postumentu. Podjęta zostanie także decvyzja co do miejsca, w którym odnowiony postument mógłby być w niedalekiej przyszłości wyeksponowany.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Kuglow

|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 17:21
|
|
|
Może coś się uda z tym pomnikiem zrobic. |
|
|
|
 |
Linka
Mistrz Bride of Francula

Pomogła: 8 razy
|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 18:06
|
|
|
No proszę - a to pozytywne zaskoczenie! Może pomnik wróci na swoje dawne miejsce? Taka mała propozycja tylko Można też pod spodem dodać informację w jęz. polskim, bo mało osób wie, kto zacz, ów Schulz Żeby kto nie pomyślał, że jakiś faszist |
_________________ ............................................. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 18:13
|
|
|
Linka napisał/a: | Żeby kto nie pomyślał, że jakiś faszist |
I morderca z Luftwaffe... ech... dobre by było by ten postument kiedyś gdzieś stanął |
|
|
|
 |
Hagedorn
Administrator

|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 18:33
|
|
|
a może zorientować się przy okazji, ile kosztowałoby odlanie z brązu takiego popiersia jak przed wojną? może nie jest to jakiś olbrzymi koszt, wtedy "mała" zrzutka, jakiś sponsor czy dwóch i...
ech, rozmarzyłem się chyba |
|
 |
|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 18:37
|
|
|
Hagedorn napisał/a: | może nie jest to jakiś olbrzymi koszt, wtedy "mała" zrzutka, jakiś sponsor czy dwóch i... |
E tam zrzutka, UM opływa w kasę, kilkaset tysięcy rocznie z odsetek zalegającej kasy, co Ty chcesz się zrzucać |
|
|
|
 |
karVVan
Pierwszy Burmistrz Marienburga

|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 19:16
|
|
|
A moze zaangazowaloby sie w to tez miejscowe lotnisko wojskowe??Cel przeciez sluszny i zacny..Az dziw,ze do tej pory nikt z tego srodowiska nie przylozyl sie do tego |
_________________ -Tam można przyjść,usiąść se,pokontemplować ,trochę pomarzyć i taki spokój z tego bije.
-Nie,nie,cały czas to tylko zamek,zamek i jeszcze raz zamek.No i rzeka Nogat jest,no i nic więcej.(...) |
|
|
|
 |
aszmbk
Moderator

|
Wysłany: Sro 02 Lip, 2008 19:24
|
|
|
I to jest właśnie Malbork!
Miasto, które miało duszę, tradycję, to coś! A tu nic! Ani Starego Miasta tzw. "Starówki", imprez związanych za średniowieczem, pomników, miejsca w których cofniemy się w czasie nic (oprócz zamku)! tak to już u nas jest i chyba będzie:( |
Ostatnio zmieniony przez aszmbk Sro 02 Lip, 2008 19:24, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jarek
|
Wysłany: Czw 03 Lip, 2008 18:41
|
|
|
Rewelacja.
Bardzo się cieszę Jacku z tej odpowiedzi.
Coś chyba się zmienia w nastawieniu do historii miasta u naszych włodarzy.
Na pamiątkę wklejam moje ostatnie zdjęcię postumentu (mam nadzieję, że jest to już historyczne zdjęcie)
Pozdrawiam
postument.JPG Postument Ferdynanda Schultza |
 |
Plik ściągnięto 5320 raz(y) 72,02 KB |
|
_________________ Jarek
Marienburgczyk |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |