|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Oblężenie Malborka 2008 |
Autor |
Wiadomość |
Koza
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 10:40
|
|
|
Bardzo smutne ale niestety prawdziwe Firedance Camor niestety ostatniego pokazu swego nie mogli dać. Za co bardzo przepraszają i serca im się krajają. Powód jest niestety okrutny, organizatorzy dali **** znaczy się nie ali sprzętu nagłaśniającego. dwa pierwsze pokazy były obstawiane przez mobilnego nagłośnieniowca ostatni pokaz jako żę w fosie był rozstawiony sprzęt MDK używany przy popisach konnych, miał być również pozostawiony do naszego pokzu.. ale tutaj dano ciała... nie wiem czy nikt z organizatorów nie przekazał nowemu nagłośnieniowcowi że ma jeszcze jedną ekipe do obstawienia czy ludzie z MDK uznali że niewarto dopomóc grupie Clamor i się zmyli. Bądź co bądź nagłośnienia nie było a bez muzyki niedało rady wystąpić.
W rzyszłym roku mamy nadzieje ze nie bedzie takich nieporozumień.
samo oblężenie super :D i dużo wiekszy rygor był ze strony osób występujących (byłem w mieszczaństwie jako kuglarz z ogniem. Nic z bitwy niemoglismy zobaczyć staliśmy cały czas za murami ( w tamtym roku moglismy chociaz przy drewnianych flankach stać. Z jednej strony dużo lepiej ale i tak mi smutno bo niewidziałem bitwy... |
|
|
|
 |
konto_usunięte [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 11:04
|
|
|
Koza napisał/a: | niewidziałem bitwy | ja też jak i wielu przybyłych do Malborka ale może pokażą w TV |
|
|
|
 |
Mamut
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 14:54
|
|
|
Ja też niewiele widziałem. Tylko tyle co przez wizurę hełmu... |
|
|
|
 |
Mr.Kłosik [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 15:00
|
|
|
http://www.malbork.naszem...nia/877359.html
Cytat: | Nocna bitwa o malborski zamek, wyreżyserowana przez gdańszczanina Jacka Spychałę
Dziewiąta edycja Oblężenia Malborka - impreza, której budżet organizacyjny wyniósł ponad 400 tys. zł - przyciągnęła tłumy z Polski i zagranicy. Szacuje się, że podczas czterech dni, od czwartku do niedzieli, miasto (przede wszystkim tereny zamkowe) oblegało ponad 100 tysięcy osób.
Jak co roku podczas Oblężenia, w tłumie głosy zachwytu mieszały się ze słowami krytyki. Mieszkańcy i goście najczęściej narzekali na organizację koncertu grupy Feel pierwszego dnia imprezy. Tradycyjnie też uwagi dotyczyły miejsca odgrywania inscenizacji bitwy o zamek, w której załoga warowni zmierzyła się z wojskami polsko-litewskimi Jagiełły. To główny punkt całej imprezy.
- Oblężenie jako całość bardzo mi się podoba, ale sama inscenizacja nie przypadła mi do gustu z powodu złych warunków do oglądania - mówi mieszkanka Malborka pragnąca zachować anonimowość. - Był straszny tłok, ludzie siedzieli na ziemi, niekiedy w błocie, a jeszcze inni w ogóle nic nie zobaczyli.
Muzeum Zamkowe wraz z Urzędem Miasta Malborka mają w planach zmianę lokalizacji widowiska, ale to kwestia kilku lat. Niemniej, to, co dla jednych jest problemem, dla innych bywa atrakcją.
- Przyjechaliśmy tutaj drugi raz, bo już wcześniej inscenizacja oraz cała oprawa imprezy zrobiły na nas ogromne wrażenie - mówi Sabina Michalak z Ramsowa koło Olsztyna. - Syn, który ma teraz dziewięć lat, po poprzedniej wizycie w Malborku opowiadał wszystkim o widowisku. Oblężenie jest świetnie zorganizowane.
W nocnej bitwie o zamek, odegranej wieczorami w piątek i sobotę, wzięło udział ponad 300 osób, w tym zawodowi aktorzy i członkowie bractw rycerskich. Prócz tego spektaklu na turystach duże wrażenie zrobiły inne atrakcje, oczywiście "podane" w średniowiecznym klimacie, m.in. turnieje rycerzy konnych, zmagania łucznicze i kusznicze, obozowisko rycerskie, jarmark średniowieczny. Muzeum Zamkowe dziewiąte Oblężenie zalicza do udanych.
- Przy organizacji tak wielkich imprez zawsze jest coś do poprawienia, ale staraliśmy się, aby wszystko wypadło jak najlepiej - mówi Beata Stawarska, wicedyrektor MZ. - Trudno mi oszacować tegoroczną frekwencję podczas całej imprezy. Wydaje mi się, że spacerujących ludzi było mniej niż w ubiegłym roku.
Niektóre media podają, że nocną inscenizację każdorazowo mogło śledzić nawet 40 tys. osób, ale ta liczba jest raczej mocno przesadzona i mogła się zamknąć w kilkunastu tysiącach.
Pomimo tłumów policja, na szczęście, nie zanotowała poważniejszych incydentów podczas całej imprezy.
Kamila Bucholz - POLSKA Dziennik Bałtycki |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 16:10
|
|
|
Impreza zjada trochę własny ogon, co roku podbija się ilość widzów bez analizy faktów i w tym roku doszło już do absurdalnych liczb z których nawet organizatorzy się wycofują |
|
|
|
 |
Anowi
Dziewczę

Pomogła: 2 razy
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 18:14
|
|
|
Takie tam moje, choć wytrawnym fotografem nie jestem, to też fociłam :)
Ludzie - różni - oblężenia.
ludzie5.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5070 raz(y) 57,25 KB |
ludzie4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5070 raz(y) 62,47 KB |
ludzie3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5070 raz(y) 109,99 KB |
ludzie2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5070 raz(y) 95,92 KB |
ludzie1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5070 raz(y) 52,73 KB |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili taką, jaką jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
-------------------------------------------------------------------
Tu, gdzie jestem teraz, to miejsce, gdzie powinnam być.
 |
|
|
|
 |
Anowi
Dziewczę

|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 18:15
|
|
|
Ostatnie z ludźmi i zwierz :)
koza.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5063 raz(y) 88,97 KB |
ludzie6.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5064 raz(y) 97,15 KB |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili taką, jaką jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
 |
|
|
|
 |
agrest123
Dojrzały/niedojrzały owoc

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2008 12:43 A ja w tym roku o dziwo malo fotek strzelilem...
|
|
|
ale mam obiecane to uzupelnie...
wiecej na www.oblezenie-malbork.pl - jesli macie jakies fajowe foty to zapraszam.
p8190097.jpg Różne są sposoby gaszenia pragnienia... |
 |
Plik ściągnięto 4930 raz(y) 41,84 KB |
p1010066.jpg nie każdy przeżył |
 |
Plik ściągnięto 4930 raz(y) 57,55 KB |
p1010062.jpg i wino też bym chciał :) |
 |
Plik ściągnięto 4930 raz(y) 22,69 KB |
p1010061.jpg Jakas strawe by sie zjadlo... :) |
 |
Plik ściągnięto 4930 raz(y) 33,8 KB |
|
_________________ Malbork - kocham to miasto!!!
Ale czy ludzi niekompetentnych, robiących z niego własny folwark i prowincję?
 |
|
|
|
 |
Mr.Kłosik [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2008 14:08
|
|
|
http://www.malbork.pl/ind...sk=view&id=2817
Cytat: | Ogłoszenie Muzeum Zamkowego. Zaginął bęben!
W niedzielny poranek, po spektaklu Oblężenia Malborka, z terenu Wału von Plauena zaginął bęben typu kocioł. Dla amatora bezużyteczny, a dla właściciela o olbrzymiej wartości artystycznej i emocjonalnej.
Czeka nagroda w wysokości 500 PLN. Prosimy o zwrot do Muzeum Zamkowego.
Muzeum Zamkowe w Malborku
ul. Starościńska 1
82-200 Malbork
Tel: +48 (055) 647-08-00 (-02)
Fax: +48 (055) 647-08-03 |
|
|
|
|
 |
argus

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2008 21:42
|
|
|
Mr.Kłosik napisał/a: | W niedzielny poranek, po spektaklu Oblężenia Malborka, z terenu Wału von Plauena zaginął bęben typu kocioł. Dla amatora bezużyteczny, a dla właściciela o olbrzymiej wartości artystycznej i emocjonalnej... |
Qrcze przecież to nie jest mała rzecz, jak można coś takiego zgubić? Chyba, że właściciel mocno się degustował złotym płynem |
|
|
|
 |
Anowi
Dziewczę

|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 09:59
|
|
|
Bęben pewnie "występował" w inscenizacji.
Zginął w niedzielę rano - czyżby właściciel zostawił go na noc na wałach???? |
 |
|
|
|
 |
Mamut
|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 11:02
|
|
|
To pewnie bęben tych leśnych ludków w zielonych kubraczkach. Tylko jak to możliwe, że zginął. Za bardzo wstawieni to oni nie byli zwłaszcza że średnia wieku nie przekracza 15 lat... |
|
|
|
 |
Bartosz
Mistrz

|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 11:04
|
|
|
Anowi napisał/a: | Zginął w niedzielę rano - czyżby właściciel zostawił go na noc na wałach???? |
W niedziele po godzinie 17 na wałach stało jedno działo, więc wszystko możliwe. |
_________________ www.sklejmy.com
Zapraszam na mojego photobloga:
www.flickr.com/photos/bartoszmalbork/ |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2008 13:35
|
|
|
Co ciekawe o tym bębnie co go zostawili na noc dla ludu bębnią wszystkie strony tylko nie strona MZM? |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2008 16:55
|
|
|
Stał się eksponatem? |
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Sob 02 Sie, 2008 16:29
|
|
|
Wciąż trwa...
20080802_150143.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3655 raz(y) 114,64 KB |
|
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
argus

|
Wysłany: Nie 03 Sie, 2008 20:07
|
|
|
W Gdańsku-Oliwie oblężenie też wciąż trwa :)) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |