|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Piece kaflowe |
Autor |
Wiadomość |
Aida
Homeisterynn

Pomogła: 7 razy
|
Wysłany: Czw 28 Lut, 2008 19:55
|
|
|
fritzek napisał/a: | Kaflem mam dostać? | Harry Potter. |
Ostatnio zmieniony przez Bartosz Czw 28 Lut, 2008 21:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Linka
Mistrz Bride of Francula

Pomogła: 8 razy
|
Wysłany: Czw 28 Lut, 2008 21:17
|
|
|
Kurczę, wygrzebałam piękny kafel, którego spód jest uszkodzony, ale wyraźnie widać coś jak "Ernst", "...ssen", oraz jeszcze coś a'la takie duże E wybite z boku. Zatem chyba też jest to kafel z tej fabryki. Jutro, jak nie zapomnę, zmuszę Franculę do sfocenia kafla i dam na forum |
_________________ ............................................. |
|
|
|
 |
fritzek
Frysia z Warzywodu

Pomogła: 3 razy
|
Wysłany: Czw 28 Lut, 2008 23:34
|
|
|
Linka napisał/a: | Kurczę, wygrzebałam piękny kafel, którego spód jest uszkodzony, ale wyraźnie widać coś jak "Ernst", "...ssen", oraz jeszcze coś a'la takie duże E wybite z boku. Zatem chyba też jest to kafel z tej fabryki. Jutro, jak nie zapomnę, zmuszę Franculę do sfocenia kafla i dam na forum |
Nie chyba. To jest na bank Teichert z Miśni. |
_________________ www.wolneforumgdansk.pl
Frysia - poszukiwacz bursztynowej komnaty
 |
|
|
|
 |
Linka
Mistrz Bride of Francula

|
Wysłany: Pią 29 Lut, 2008 22:30
|
|
|
Zgodnie z zapowiedzią - kilka fotek kafla z Miśni, wykonanych przez dobrowolnie przymuszonego Franculę
DSC01015.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6753 raz(y) 74,96 KB |
DSC01006.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6753 raz(y) 60,44 KB |
DSC00992.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6753 raz(y) 51,22 KB |
DSC00990.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6753 raz(y) 66,63 KB |
DSC00983.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6753 raz(y) 62,77 KB |
|
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2008 01:00
|
|
|
Taki piec był przed około 25 laty w Rozgarcie w budynku na wschodnim krańcu wsi, takiej secesyjnej willi. gdy byłem tam przed około 8 laty pieca już nie było, znalazłem tylko kilka potłuczonych kafli. Miał on taką cukierkową kolorystykę - kremowe kafle, różowe różyczki, zielone łodyżki, kratka złocona. Sama słodycz |
_________________ Witam Malborżanki i Malborżan!
 |
|
|
|
 |
fritzek
Frysia z Warzywodu

Pomogła: 3 razy
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2008 01:46
|
|
|
Bo te piece w manierze neorokoko (ko-ko-ko) bywały właśnie tak malowane. Dobrze, o ile była to malatura oryginalna i tylko poddawana renowacji. Gorzej, kiedy za "odnawianie" brali się "artyści i znawcy". Ja widziałam już piec pomalowany farbą w sprayu, upiększony kolorkami z lakieru do paznokci. O przemalowaniu olejnicą , albo kredówką jak leci nie wspomnę.
Dużo bym mogła powiedzieć o takich zabiegach, ale to O/T. |
_________________ www.wolneforumgdansk.pl
Frysia - poszukiwacz bursztynowej komnaty
 |
|
|
|
 |
Anowi
Dziewczę

Pomogła: 2 razy
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2008 20:12
|
|
|
Ja też mam piec, nie wiem, czy jakość foty jest dobra
jesli będzie razić kiepskością, poproszę admina do delete :)
Piec jest w mieszkaniu komunalnym przy 17 Marca. Pewnie stoi od poczatku, czyli chyba 1910 roku.
Dowiem się na pewno i dopisze :)
Proszę o wybaczenie, dopiero zaczynam jako szperacz
piec bok.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5798 raz(y) 51,11 KB |
piec caly.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5798 raz(y) 63,4 KB |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili taką, jaką jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
-------------------------------------------------------------------
Tu, gdzie jestem teraz, to miejsce, gdzie powinnam być.
 |
|
|
|
 |
Anowi
Dziewczę

Pomogła: 2 razy
|
Wysłany: Sob 01 Mar, 2008 20:20
|
|
|
Jeszcze drzwiczki
piec1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 5791 raz(y) 70,25 KB |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili taką, jaką jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę.
-------------------------------------------------------------------
Tu, gdzie jestem teraz, to miejsce, gdzie powinnam być.
 |
|
|
|
 |
Linka
Mistrz Bride of Francula

|
Wysłany: Nie 02 Mar, 2008 00:22
|
|
|
Bardzo ładny piec! Ale chyba nie jest używany, skoro stoją na nim różne przedmioty? Chyba, że zdjęcia zostały zrobione latem |
|
|
|
 |
Linka
Mistrz Bride of Francula

|
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008 23:51
|
|
|
Znalazłam jeszcze jeden kafel, pod spodem wyciśnięty napis: Verbandsfabrik. Tym razem kafel ciemnozielony, gładki, bez ozdób. Jutro fota Ciekawe, skąd on pochodzi, ale żadnych sygnatur oprócz tego napisu nie ma. |
_________________ ............................................. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |