|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Armii Krajowej 11-12 [DO ROZBIÓRKI] |
Autor |
Wiadomość |
Kuglow

|
Wysłany: Sro 24 Paź, 2007 10:51 Armii Krajowej 11-12 [DO ROZBIÓRKI]
|
|
|
Armii Krajowej 11-12 [DO ROZBIÓRKI]
Kolejnym absurdem jest planowana rozbiórka domu o konstrukcji szachulcowej stojącego obok zakładów odzieżowych "DELTA"!!!Przechodząc tam w dniu wczorajszym zobaczyłem ten dom wysiedlony z oknami zabitymi dyktą i dechami.Dośc niemiły pan z sąsiedztwa,zanim powiedział mi że mam się wynosic,zdążył poinformowac mnie o rozbiórce.Moje zdumienie i szok były wielkie.Niestety nie mam aparatu,więc prośba do wszystkich,zróbcie fotki zanim nie będzie za póżno!!! |
Ostatnio zmieniony przez Wto 23 Wrz, 2008 09:19, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
vonplauen

|
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007 15:32
|
|
|
Kuglow napisał/a: | Kolejnym absurdem jest planowana rozbiórka domu o konstrukcji szachulcowej stojącego obok zakładów odzieżowych "DELTA"!!!Przechodząc tam w dniu wczorajszym zobaczyłem ten dom wysiedlony z oknami zabitymi dyktą i dechami.Dośc niemiły pan z sąsiedztwa,zanim powiedział mi że mam się wynosic,zdążył poinformowac mnie o rozbiórce.Moje zdumienie i szok były wielkie.Niestety nie mam aparatu,więc prośba do wszystkich,zróbcie fotki zanim nie będzie za póżno!!! |
Ku pamięci
DDR.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 16205 raz(y) 62,03 KB |
|
|
|
|
 |
Kuglow

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 11:57
|
|
|
Ufff...udało się sfocic!!Dzięki!!Może udałoby się chociaż drzwi wejściowe uratowac. |
Ostatnio zmieniony przez Kuglow Pią 26 Paź, 2007 11:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
francula
Mr Bimler

|
Wysłany: Pią 26 Paź, 2007 14:19
|
|
|
Drzwi na ścianie szczytowej.
DSC06160.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 16166 raz(y) 84,37 KB |
|
|
|
|
 |
konto_usunięte [Usunięty]
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:02
|
|
|
Dwa ujęcia budynku
armii krajowej 12_01.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16108 raz(y) 47,74 KB |
armii krajowej 12_02 w ciagu budynkow.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16108 raz(y) 72,4 KB |
|
|
|
|
 |
Larina

Pomogła: 4 razy
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:08
|
|
|
a czy wiadomo dlaczego budynek idzie do rozbiórki? |
_________________ "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały świat działa potajemnie by udało Ci się to osiągnąć" Paulo Coelho |
|
|
|
 |
Kuglow

|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:10
|
|
|
Taki tam delikatny kaprys !! |
|
|
|
 |
Larina

Pomogła: 4 razy
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:14
|
|
|
nie no chyba nie |
_________________ "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały świat działa potajemnie by udało Ci się to osiągnąć" Paulo Coelho |
|
|
|
 |
Kuglow

|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:18
|
|
|
Mnie to już nic nie zdziwi.Przyzwyczaiłem się do tego,że byle kaprys decyduje tu o rozbiórkach starych budynków. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:44
|
|
|
Kuglow napisał/a: | kaprys decyduje tu o rozbiórkach starych budynków. | to nie kaprys tylko stan techniczny, budynek się "wali" stanowi zagrożenie dlatego idzie do rozbiórki |
|
|
|
 |
Kuglow

|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 16:48
|
|
|
Hmmm...jednak mimo to węszę tu spisek!! |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 18:45
|
|
|
Cytat: | to nie kaprys tylko stan techniczny, budynek się "wali" stanowi zagrożenie dlatego idzie do rozbiórki |
Przesadzasz
Zdjęcie jak był użytkowany
armii krajowej 12_03.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8240 raz(y) 76,42 KB |
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 19:01
|
|
|
Azaziz napisał/a: | Przesadzasz | pewnie stropy, ten na Żeromskiego wygląda gorzej z zewnątrz a stoi |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 19:12
|
|
|
Cytat: | pewnie stropy, ten na Żeromskiego wygląda gorzej z zewnątrz a stoi |
Myślisz, że ZGKiM robił ekspertyzę stanu technicznego? zawsze można spytać znajomych |
|
|
|
 |
StormChaser
Administrator Łowca...

|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 19:16
|
|
|
Są miasta, w których ratuje się gorsze ruiny, ale u nas już tak jest najpierw się nie dba, potem nie zauważa postępu czasu, a potem można sprzedać i wyburzyć... |
_________________ "Cmentarze można zburzyć, pamięci zniszczyć nie sposób”
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 19:19
|
|
|
może to jest dyżurna wersja przyczyn rozbiórki, w każdym bądź razie zasięgnąłem języka i taką odpowiedź usłyszałem, |
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 19:57
|
|
|
Kuglow napisał/a: | Taki tam delikatny kaprys !! |
Budynek jest w złym stanie technicznym. Elewacja zachodnia (od podwórza) na poziomie parteru) mocno się wybrzuszyła - konsttrukcja drewniana jest spróchniała. Zniszczone są podwaliny konstrukcji ryglowej, fundamenty w złym stanie. A teraz żulia jeszcz powybijała okna i demoluje budynek. Ale to nie znaczy, że budynku nie da się uratować. Będę próbował coś zdziałać, może kogoś przekonam |
_________________ Witam Malborżanki i Malborżan!
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 20:01
|
|
|
kolekcjoner napisał/a: | Kuglow napisał/a: | Taki tam delikatny kaprys !! |
Budynek jest w złym stanie technicznym. Elewacja zachodnia (od podwórza) na poziomie parteru) mocno się wybrzuszyła - konsttrukcja drewniana jest spróchniała. Zniszczone są podwaliny konstrukcji ryglowej, fundamenty w złym stanie. A teraz żulia jeszcz powybijała okna i demoluje budynek. Ale to nie znaczy, że budynku nie da się uratować. Będę próbował coś zdziałać, może kogoś przekonam | pytań już nie ma |
|
|
|
 |
vonplauen

|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007 17:55
|
|
|
Widok od strony podwórka.
wop.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 7774 raz(y) 85,9 KB |
|
|
|
|
 |
duszy

|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007 18:38
|
|
|
Pewnymi czasami zachodnia ściana Wielkiego Refektarza też się waliła,to dlaczego zamku nie rozebrali? |
|
|
|
 |
Kot
Żywiołak Cynizmu

|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007 18:43
|
|
|
Cytat: | Pewnymi czasami zachodnia ściana Wielkiego Refektarza też się waliła,to dlaczego zamku nie rozebrali |
Jest dość istotna różnica w wieku, znaczeniu i własności. A poza tym, jak juz pisano, właścicielowi zapewne bardziej zależy na tym, żeby wyburzyć budynek i sprzedać działkę, dość atrakcyjną swoją drogą. |
_________________ Mariusz "Kot" Butrykowski
"The only way to keep them in line is to bury them in a row..." |
|
|
|
 |
duszy

|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007 18:46
|
|
|
Czyli koło się zamyka,jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007 19:00
|
|
|
Czasami "warto" nie poddawać budynku remontom, a wtedy proces niszczenia może przyspieszyć i łatwiej o rozbiórkę
Szkoda takiego ładnego "szachulca" |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Wto 06 Lis, 2007 10:49
|
|
|
Budynek jest w bardzo złym stanie - ale to zarządca budynku doprowadził go do takiego stanu - czyli ZGKiM
zdjęcie Aszmbk
 |
|
|
|
 |
jarek
|
Wysłany: Sro 07 Lis, 2007 10:36
|
|
|
Rozbiórka tego domu to dla mnie osobiście bardzo smutna chwila.
W tym domu przez wiele lat na parterze mieszkali moi dziadkowie od strony ojca u których w dzieciństwie często bywałem.
Wielka szkoda |
_________________ Jarek
Marienburgczyk |
|
|
|
 |
luanda
Emerytowany Rycerz Jedi

|
Wysłany: Sro 07 Lis, 2007 12:47
|
|
|
Powiem tak...
Często zaniedbania przeszłości są nie do odwrócenia, a czasami tak kosztowne, że ciągle niewielu na nie stać. Sprawa się jeszcze bardziej komplikuje, gdy w grę wchodzą wspólnoty, zarządcy komunalni etc..
Jestem po częściowym remoncie mieszkania (nie domu) z 1892 i powiem, że prędkość z jaka rozrasta sie zakres remontu w miarę "odkrywania" zaniedbań przeszłości jest zatrważający.
Szkoda, bo to zawsze jakieś sentymenty, ale... dom służy do mieszkania, a na mieszkanie, a właściwie jego koszt ma gł. wpływ ekonomia.
Z drugiej strony, nic nie odda emocji towarzyszącym znalezieniu między ścianą, a ramą wymienianego okna gazety z wigilii roku pańskiego 1891 :D |
_________________ 總是看美好的一面生活
Więc po śladach cudzej krwi wiedzie wąski ślad na szczyt... |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Pią 04 Sty, 2008 09:28
|
|
|
W dzisiejszym Dzienniku Malborskim jest informacja (Jacek Skrobisz), że budynek idzie do rozbiórki |
|
|
|
 |
markiz70
easy rider

|
Wysłany: Nie 13 Sty, 2008 15:29
|
|
|
wiadomo jak zgkim dba o swoje budynki.Tutaj dochodzi jeszcze działka w centrum.Tak że wiadomo...... |
_________________ benzyna we krwi i wiatr we włosach
 |
|
|
|
 |
|
Wysłany: Czw 24 Sty, 2008 20:34
|
|
|
Sąsiedni budynek najprawdopodobniej też "poleci" - bardzo ładna elewacja
zdjęcie: Feuchtwangen
plac slowianski 10.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 6589 raz(y) 72,41 KB |
|
|
|
|
 |
duśka
Administrator

Pomogła: 3 razy
|
Wysłany: Czw 24 Sty, 2008 20:39
|
|
|
Azaziz napisał/a: | bardzo ładna elewacja
|
Persony oczyszczające teren pod inwestycje niestety nie mają żadnego poglądu na estetykę architektoniczną, więc zapewne leją na tą elewację, bo to dla nich sterta małodochodowego cementu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |