|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"
Chronimy Twoją prywatność Więcej informacji na ten temat znajdziesz w temacie o RODO |
Posilge (Żuławka Sztumska) - Martin Schülke |
Autor |
Wiadomość |
Frozzer
Kasernopolis - Olsztyn, miasto koszar...
|
Wysłany: Pon 06 Sie, 2018 09:03 Posilge (Żuławka Sztumska) - Martin Schülke
|
|
|
Witam, szukam informacji odniośnie butelki z Żuławki Sztumskiej.
Czy to rzadki walor, czy zdarzają się takie. Z tego co ustaliłem pochodzi ona najprawdopodobniej z rozlewni piwa, ponieważ w Żuławce browaru nie było ?
DSC_4705.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 12038 raz(y) 50,79 KB |
|
_________________ Allenstein - zbieram wszelkie pamiątki z tego miasta |
|
|
|
 |
san
|
Wysłany: Sro 15 Sie, 2018 19:52
|
|
|
Pochodzi z gospody koło poczty, uwiecznionej na pocztówce - zobacz Temat Żuławka- Sztum i okolice. Gospoda została spalona zaraz po wkroczeniu Rosjan w 1945. Powodem był wielki wizerunek Hitlera na gospodzie. Prawdopodobnie nawiązujący do wizyty w niej towarzysza Adolfa. Być może produkowano tam piwo na potrzeby okolicznych klientów. Nie była to zapewne duża produkcja ponieważ były w Posilge jeszcze trzy inne gospody. Posługując się analogią pocztówkową, których widziałem cztery rodzaje (zapewne było więcej) chociaż siedzący w temacie Kolekcjoner nie natrafił na żadną, butelka jest raczej rzadka. |
|
|
|
 |
Frozzer
Kasernopolis - Olsztyn, miasto koszar...
|
Wysłany: Czw 16 Sie, 2018 14:46
|
|
|
Witaj
dzięki za info. Przeglądałem ten post już wcześniej szukając informacji. Niestety nie znalazłem w nim zdjęcia (pocztówki) o którym piszesz. Czy możesz zamieścić je tutaj ? |
_________________ Allenstein - zbieram wszelkie pamiątki z tego miasta |
|
|
|
 |
san
|
Wysłany: Czw 16 Sie, 2018 19:43
|
|
|
Pocztówka
Zulawka- st. fotografia.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 11889 raz(y) 41,69 KB |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |