|
Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...
|
Ogłoszenie |
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies" |
Chorągiewki blaszane - Malbork i okolice |
Autor |
Wiadomość |
Hagedorn
Administrator

|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 21:48
|
|
|
kolekcjoner napisał/a: | a nie było tam w XIX wieku kaplicy? |
nie mam pojęcia. jedyna informacja na temat kaplicy w Kraśniewie jaką znalazłem u ks. Starczewskiego to taka:
"...W Kraśniewie 21 marca 1962 odtworzono kaplicę w nieczynnej wówczas remizie strażackiej..." - ale to chyba o kaplicę, która stoi do dziś przed kościołem?
poniżej budynek z chorągiewką (inicjały HW oraz data 1922) i cytowana kaplica...
kras 1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11916 raz(y) 57,62 KB |
kras 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 11916 raz(y) 62,41 KB |
|
|
 |
Milek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 21:53
|
|
|
Na mennonickiej stronie zaś pisze, że kaplica była od początku XXw i znajdowała się na południowym krańcu drogi |
|
|
|
 |
Milek [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 21:55
|
|
|
Hagedorn napisał/a: | ale to chyba o kaplicę, która stoi do dziś przed kościołem? |
na pewno, tutaj się msze odprawiały. |
|
|
|
 |
kolekcjoner
Mistrz

|
Wysłany: Nie 02 Sie, 2009 11:24
|
|
|
Jak podaje ks. Andrzej Starczewski (Gotyckie zabytki sakralne na terenie gminy Miłoradz na Żuławach, Sztum 2009, str. 113) po 1636 roku wybudowano w Kraśniewie kaplicę luterańską. Cechy chorągiewki wskazują na jej starszą (tak mi się wydaje) prowieniencję niż początek XX wieku. Zwróćcie uwagę na kształt mocowania chorągiewki identyczny jak w przypadku budynku zamienionego w II połowie XX wieku na kaplicę - są one identyczne i pochodzą zapewne z tego samego warsztatu kowalskiego. Natomiast kula, krzyż (nietypowy dla domów oraz zapewne trzpień, na którym są zamocowane są moim zdaniem starsze. Może są z tej właśnie kaplicy luterańskiej?
Może chorągiewkę zdjęto, bo była na niej data budowy kaplicy? |
_________________ Witam Malborżanki i Malborżan!
 |
Ostatnio zmieniony przez kolekcjoner Nie 02 Sie, 2009 11:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hagedorn
Administrator

|
Wysłany: Sob 21 Maj, 2011 17:04
|
|
|
Lichnowy - kościół...
Lichnowy.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 10671 raz(y) 131,29 KB |
|
|
 |
Hagedorn
Administrator

|
Wysłany: Wto 14 Maj, 2013 19:07
|
|
|
dwie sztuki upolowane dzisiaj (stara i nowa):
Martąg.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 8613 raz(y) 85,83 KB |
Kończewice.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 8613 raz(y) 87,73 KB |
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
 |