Marienburg.pl Strona Główna Marienburg.pl
Nasze Miasto, Nasza Pasja...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce dotyczącej "cookies"


Poprzedni temat «» Następny temat
Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku
Autor Wiadomość
konto_usunięte
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 18:28   Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku

Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku

opis z allegro

Cytat:
autor: Bogdan Gałązka
wydawca: Multico
rok wydania: 2009
numer wydania: 1
ilość stron: 119
isbn: 9788370737948
format: 255x245 mm
oprawa: twarda


"Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku" - kulinarna podróż do czasów średniowiecza Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie.
Garściami czerpie z kuchni środziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem.

Tajemnice spiżarni malborskiego zamku odkrywa Bogdan Gałązka - mistrz patelni i rondla, poszukiwacz nowych smaków i aromatów, koneser przyjemności. W tej niezwykłej książce autor zebrał 50 średniowiecznych receptur na zupy, mięsa, ryby, owoce morza oraz desery i przełożył je na język współczesnej kuchni. Proponuje nam wykwintne dania na eleganckie przyjęcie oraz proste, smakowite potrawy na rodzinny obiad.

Spis treści:

ZUPY
Zupa dyniowo-kokosowa z krewetkami
Zupa cebulowa z kozim serem, ziołami i chlebem czosnkowym
Zupa wiśniowa
Zupa chrzanowa z tymiankiem i chrupkim boczkiem
Zupa czosnkowa
Zupa grzybowa t olejeni truflowym i zacierkami
Żurek na zakwasie z kiełbasą drobiową,przepiórczym jajkiem i tymiankiem
Zupa rybna z orzechami, szałwią i skórką cytryny
Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba
Zupa pietruszkowa z pierożkami faszerowanymi kozim serem
Zupa z soczewicy
RYBY I OWOCE MORZA
Tilapia przekładana szpinakiem w sosie szafranowo-pomidorowym
Okoń morski w sosie limonkowym z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami
Smażony jesiotr z warzywami z zamkowego ogrodu, pesto i chrupkim boczkiem
Małże w białym winie z pietruszką, chilli i trawą cytrynową
Wędzona sieja z guacamole, serwowana na arbuzie, z sorbetem z czerwonej porzeczki i rukolą
Krewetki z owocami leśnymi, sosem z mango i tajskim imbirem
Filet z sandacza na carpaccio z buraków z ziołowymi kopytkami
Łosoś na grillowanych gruszkach
Karmazyn z wiosennymi warzywami
Pieczona tilapia w pieprzu z dzikim ryżem,
szparagami, zielonym groszkiem i rzodkiewkami
MIĘSA
Polędwica wołowa marynowana w sake i trawie żubrowej
Zrazy wołowe faszerowane szparagami serwowane z risotto z kaszy gryczanej i marynatami
Karkówka po krzyżacku z puree buraczanym oraz młodą kapustą z koprem i marchwią
Postny indyk soczewicą i warzywami
Duszone policzki cielca z marchewką i cebulką dymką
Żeberka w miodzie z sezamem, orzechami i kolendra
Wątróbki cielęce w miodzie i occie balsamicznym z dżemem z czerwonej cebuli
Grillowana karkówka na risotto z kaszy jaglanej, z sosem grzybowym
Kociołek rycerski
Kotlet ze schabu obkładany złotem
serwowany z szafranowym ryżem i cytryną
Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami podawane z zapiekanką dyniową
Kalarepki faszerowane mięsem serwowane z szałwią na carpaccio z marchewki
Terrina wieprzowa nadziewana wątróbkami i orzechami pistacjowymi z sosem malinowym
Zielony kurczak w jajecznym cieście serwowany z soczewicą po czesku
Czarny kurczak z piwnymi plackami, migdałami i sosem miodowym
Kurczak po królewsku w papilotach i płatkach złota
Pieczony dzik ze śliwkami
Królik duszony w musztardzie z warzywami i żurawiną
Suszone daktyle z kremem cytrynowo-imbirowym
Deser jajeczny brata Andrzeja
Tarta orzechowo-migdałowa
Makowiec z rodzynkami i orzechami
Szarlotka z imbirem pani Lidzi
Sernik cynamonowo-orzechowy z bezą
Chrusty woluminpl spis treści
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkarni fiołków
Cukierki anyżowe wielkiego mistrza obkładane złotem
Racuchy drożdżowe z jabłkami j cukrem pudrem


Oni to wszystko jedli nim się wyprowadzili z Malborka? :hihi:
 
 
Milek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 18:37   

Azaziz napisał/a:
Oni to wszystko jedli nim się wyprowadzili z Malborka?

:shock: A nam od przedszkola wpajano, że w średnowieczu jadano tylko kaszę i mięso rękoma,prawie surowe tak też jest w filmach, a tu proszę, lepiej jak w fastfudach
 
 
Robin Hood 


Pomógł: 2 razy
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 17:11   

Cytowany jadłospis niewiele ma wspólnego z krzyżacką kuchnią ... no może za wyjątkiem słowa jadłospis. Chwyt marketingowy i tyle. Czy w tej książce kucharskiej jest podana bibliografia i ikonografia świadcząca, że rzeczywiście takie potrawy na stołach Wielkich Mistrzów się pojawiały ? Wątpię :mrgreen:
Np. Tilapia - ryba chodowana przez Chińczyków w naszej strefie klimatycznej nieobecna.
Chili - w którym wieku ta przyprawa wylądowała w Europie ?
itd. itp.
Fantazja poniosła Mistrza Kuchni ;-)
_________________
Liber is est existimandus, qui nulli turpitudini seruit.
Cave me, Domine, ab renegatus, ab inimico vero me ipse cavebo.
 
 
Loki 

Pomógł: 2 razy
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 20:52   

Dziabnął może co nieco z antałka i zabrał się za pisanie...
_________________
To co najprostsze, nie zawsze jest najlepsze, ale to co najlepsze zawsze jest proste.

Heinrich Tessenow.
 
 
Robin Hood 


Pomógł: 2 razy
Wysłany: Pią 17 Lip, 2009 21:22   

Robin Hood napisał/a:
...Np. Tilapia - ryba chodowana przez Chińczyków...
:ops:
...oczywiście hodowana ...
_________________
Liber is est existimandus, qui nulli turpitudini seruit.
Cave me, Domine, ab renegatus, ab inimico vero me ipse cavebo.
 
 
Aida 
Homeisterynn


Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 17:55   

"Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty " - po naszemu gołąbki
Co to jest tilapia?
P.S>

QUE??? "Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba "
_________________
z wiatrem ale pod prąd!
Ludzka praca naprawia skutki ludzkich błędów.
Ostatnio zmieniony przez Aida Sob 18 Lip, 2009 17:58, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Milek
[Usunięty]

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009 17:59   

Aida napisał/a:
tilapia

może to słodkowodna ryba z rodziny pielęgnicowatych opisana naukowo przez Linneusza pod nazwą Perca nilotica[1]. Jej podgatunek nominatywny opisywany był pod różnymi nazwami, m. in. Tilapia nilotica[2].
wikipedia
 
 
vidi50 

Pomógł: 1 raz
Wysłany: Sro 18 Lip, 2012 18:26   

Chciałem się tu dowiedzieć co Krzyżacy jadali i....dalej nic nie wiem...:) Ale nie szkodzi,bo trochę poczytałem w innych źródłach o średniowiecznej kuchni...:)

Zapewne była uboższa od naszej współczesnej, jednakże ciekawostką byłoby ino to,czy różniła się kuchnia braci zakonnych od ówczesnych dworów rycerskich...? Domniemywam,że niewiele. Przypuszczalnie jako zakonnicy wyznania rzymsko-katolickiego,(wszak byli rycerzami Zakonu Najświętszej Maryi Panny),przestrzegali postów...a było ich w tamtych czasach niemało...:)
Wiemy z pamiętników Jana Chryzostoma Paska,że w naszych dworach kombinowano z postami jak się dało,bo bobra pod rybę podciągnięto,by w piątki mięso podjadać....:)

Ale wróćmy do tematu...

Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw uzyskiwanych drogą zbieractwa. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania soli i stałej obecności kasz. Cechowała ją wysoka kaloryczność dań i spożycie piwa jako jednego z podstawowych napojów, w odróżnieniu od rozpowszechnionego w południowej i zachodniej Europie wina.
Tak więc, podstawą wyżywienia ludzi średniowiecza były produkty ze zbóż: kasze i chleb oraz rośliny strączkowe: groch,bób,fasola . Warzywa były rzadko spotykane na stolach dworskich i były raczej uzupełnieniem diety niższych warstw społecznych.
Mięso,to był podstawowy produkt na stołach dworskich i rycerskich . Jadano głównie drób , wieprzowinę i dziczyznę. Po polowaniach, urządzanych specjalnie dla zaopatrzenia spiżarń,to było tyle mięsiwa,że nie sposób było go od razu przerobić i zakonserwować. Popularne, szczególnie w okresie postów, były ryby słodkowodne i ryby morskie (zwłaszcza konserwowane dymem i suszone lub solone w beczkach).

Czy kuchnia braci zakonnych różniła się czymś szczególnym od wyżej opisanej...? Pewnie trochę tak...Jest prawdopodobnym,że warzywa jadali ( w okresie postnym wzbogacały kuchnię) Prawdopodobnie też, ich kuchnie były lepiej zaopatrzone w przyprawy sprowadzane z poza kraju.

Z pewnością pili dużo piwska i wina,którego już w ich czasach nie brakowało...A to bardzo wzmagało apetyt....I z tym piciem,to się już od naszych nie różnili...:)

Smacznego i Pozdrawiam...:)
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group