|
Marienburg.pl Nasze Miasto, Nasza Pasja... |
|
Książki o Zakonie - Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku
konto_usunięte - Czw 16 Lip, 2009 19:28 Temat postu: Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego w Malborku
opis z allegro
Cytat: | autor: Bogdan Gałązka
wydawca: Multico
rok wydania: 2009
numer wydania: 1
ilość stron: 119
isbn: 9788370737948
format: 255x245 mm
oprawa: twarda
"Kuchnia wielkich mistrzów zakonu krzyżackiego na zamku w Malborku" - kulinarna podróż do czasów średniowiecza Kuchnia krzyżacka jest bogata, barwna i radosna. Łączy w sobie najlepsze kulinarne tradycje rycerskie i zakonne, dworskie i królewskie.
Garściami czerpie z kuchni środziemnomorskiej, arabskiej i środkowoeuropejskiej, mieszając egzotyczne smaki z fantazją i wyczuciem.
Tajemnice spiżarni malborskiego zamku odkrywa Bogdan Gałązka - mistrz patelni i rondla, poszukiwacz nowych smaków i aromatów, koneser przyjemności. W tej niezwykłej książce autor zebrał 50 średniowiecznych receptur na zupy, mięsa, ryby, owoce morza oraz desery i przełożył je na język współczesnej kuchni. Proponuje nam wykwintne dania na eleganckie przyjęcie oraz proste, smakowite potrawy na rodzinny obiad.
Spis treści:
ZUPY
Zupa dyniowo-kokosowa z krewetkami
Zupa cebulowa z kozim serem, ziołami i chlebem czosnkowym
Zupa wiśniowa
Zupa chrzanowa z tymiankiem i chrupkim boczkiem
Zupa czosnkowa
Zupa grzybowa t olejeni truflowym i zacierkami
Żurek na zakwasie z kiełbasą drobiową,przepiórczym jajkiem i tymiankiem
Zupa rybna z orzechami, szałwią i skórką cytryny
Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba
Zupa pietruszkowa z pierożkami faszerowanymi kozim serem
Zupa z soczewicy
RYBY I OWOCE MORZA
Tilapia przekładana szpinakiem w sosie szafranowo-pomidorowym
Okoń morski w sosie limonkowym z jaśminowym ryżem i czarnymi truflami
Smażony jesiotr z warzywami z zamkowego ogrodu, pesto i chrupkim boczkiem
Małże w białym winie z pietruszką, chilli i trawą cytrynową
Wędzona sieja z guacamole, serwowana na arbuzie, z sorbetem z czerwonej porzeczki i rukolą
Krewetki z owocami leśnymi, sosem z mango i tajskim imbirem
Filet z sandacza na carpaccio z buraków z ziołowymi kopytkami
Łosoś na grillowanych gruszkach
Karmazyn z wiosennymi warzywami
Pieczona tilapia w pieprzu z dzikim ryżem,
szparagami, zielonym groszkiem i rzodkiewkami
MIĘSA
Polędwica wołowa marynowana w sake i trawie żubrowej
Zrazy wołowe faszerowane szparagami serwowane z risotto z kaszy gryczanej i marynatami
Karkówka po krzyżacku z puree buraczanym oraz młodą kapustą z koprem i marchwią
Postny indyk soczewicą i warzywami
Duszone policzki cielca z marchewką i cebulką dymką
Żeberka w miodzie z sezamem, orzechami i kolendra
Wątróbki cielęce w miodzie i occie balsamicznym z dżemem z czerwonej cebuli
Grillowana karkówka na risotto z kaszy jaglanej, z sosem grzybowym
Kociołek rycerski
Kotlet ze schabu obkładany złotem
serwowany z szafranowym ryżem i cytryną
Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami podawane z zapiekanką dyniową
Kalarepki faszerowane mięsem serwowane z szałwią na carpaccio z marchewki
Terrina wieprzowa nadziewana wątróbkami i orzechami pistacjowymi z sosem malinowym
Zielony kurczak w jajecznym cieście serwowany z soczewicą po czesku
Czarny kurczak z piwnymi plackami, migdałami i sosem miodowym
Kurczak po królewsku w papilotach i płatkach złota
Pieczony dzik ze śliwkami
Królik duszony w musztardzie z warzywami i żurawiną
Suszone daktyle z kremem cytrynowo-imbirowym
Deser jajeczny brata Andrzeja
Tarta orzechowo-migdałowa
Makowiec z rodzynkami i orzechami
Szarlotka z imbirem pani Lidzi
Sernik cynamonowo-orzechowy z bezą
Chrusty woluminpl spis treści
Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkarni fiołków
Cukierki anyżowe wielkiego mistrza obkładane złotem
Racuchy drożdżowe z jabłkami j cukrem pudrem |
Oni to wszystko jedli nim się wyprowadzili z Malborka?
Milek - Czw 16 Lip, 2009 19:37
Azaziz napisał/a: | Oni to wszystko jedli nim się wyprowadzili z Malborka? |
A nam od przedszkola wpajano, że w średnowieczu jadano tylko kaszę i mięso rękoma,prawie surowe tak też jest w filmach, a tu proszę, lepiej jak w fastfudach
Robin Hood - Pią 17 Lip, 2009 18:11
Cytowany jadłospis niewiele ma wspólnego z krzyżacką kuchnią ... no może za wyjątkiem słowa jadłospis. Chwyt marketingowy i tyle. Czy w tej książce kucharskiej jest podana bibliografia i ikonografia świadcząca, że rzeczywiście takie potrawy na stołach Wielkich Mistrzów się pojawiały ? Wątpię
Np. Tilapia - ryba chodowana przez Chińczyków w naszej strefie klimatycznej nieobecna.
Chili - w którym wieku ta przyprawa wylądowała w Europie ?
itd. itp.
Fantazja poniosła Mistrza Kuchni
Loki - Pią 17 Lip, 2009 21:52
Dziabnął może co nieco z antałka i zabrał się za pisanie...
Robin Hood - Pią 17 Lip, 2009 22:22
Robin Hood napisał/a: | ...Np. Tilapia - ryba chodowana przez Chińczyków... |
...oczywiście hodowana ...
Aida - Sob 18 Lip, 2009 18:55
"Kapusta faszerowana siekanym mięsem, warzywami i ryżem, przekładana liśćmi kapusty " - po naszemu gołąbki
Co to jest tilapia?
P.S>
QUE??? "Zupa z kurek z roladkami z cukinii faszerowanymi mięsem kraba "
Milek - Sob 18 Lip, 2009 18:59
może to słodkowodna ryba z rodziny pielęgnicowatych opisana naukowo przez Linneusza pod nazwą Perca nilotica[1]. Jej podgatunek nominatywny opisywany był pod różnymi nazwami, m. in. Tilapia nilotica[2].
wikipedia
vidi50 - Sro 18 Lip, 2012 19:26
Chciałem się tu dowiedzieć co Krzyżacy jadali i....dalej nic nie wiem...:) Ale nie szkodzi,bo trochę poczytałem w innych źródłach o średniowiecznej kuchni...:)
Zapewne była uboższa od naszej współczesnej, jednakże ciekawostką byłoby ino to,czy różniła się kuchnia braci zakonnych od ówczesnych dworów rycerskich...? Domniemywam,że niewiele. Przypuszczalnie jako zakonnicy wyznania rzymsko-katolickiego,(wszak byli rycerzami Zakonu Najświętszej Maryi Panny),przestrzegali postów...a było ich w tamtych czasach niemało...:)
Wiemy z pamiętników Jana Chryzostoma Paska,że w naszych dworach kombinowano z postami jak się dało,bo bobra pod rybę podciągnięto,by w piątki mięso podjadać....:)
Ale wróćmy do tematu...
Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na prostych potrawach wytwarzanych z płodów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw uzyskiwanych drogą zbieractwa. Znana była przede wszystkim z obfitego wykorzystania soli i stałej obecności kasz. Cechowała ją wysoka kaloryczność dań i spożycie piwa jako jednego z podstawowych napojów, w odróżnieniu od rozpowszechnionego w południowej i zachodniej Europie wina.
Tak więc, podstawą wyżywienia ludzi średniowiecza były produkty ze zbóż: kasze i chleb oraz rośliny strączkowe: groch,bób,fasola . Warzywa były rzadko spotykane na stolach dworskich i były raczej uzupełnieniem diety niższych warstw społecznych.
Mięso,to był podstawowy produkt na stołach dworskich i rycerskich . Jadano głównie drób , wieprzowinę i dziczyznę. Po polowaniach, urządzanych specjalnie dla zaopatrzenia spiżarń,to było tyle mięsiwa,że nie sposób było go od razu przerobić i zakonserwować. Popularne, szczególnie w okresie postów, były ryby słodkowodne i ryby morskie (zwłaszcza konserwowane dymem i suszone lub solone w beczkach).
Czy kuchnia braci zakonnych różniła się czymś szczególnym od wyżej opisanej...? Pewnie trochę tak...Jest prawdopodobnym,że warzywa jadali ( w okresie postnym wzbogacały kuchnię) Prawdopodobnie też, ich kuchnie były lepiej zaopatrzone w przyprawy sprowadzane z poza kraju.
Z pewnością pili dużo piwska i wina,którego już w ich czasach nie brakowało...A to bardzo wzmagało apetyt....I z tym piciem,to się już od naszych nie różnili...:)
Smacznego i Pozdrawiam...:)
|
|